loading...
loading...

LEMAK PUCUK MANIS DENGAN KELEDEK



BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cekak pucuk manis, asingkan dari tangkainya, cuci dan toskan
1 biji keledek kaler oren saiz sederhana
1 camca besar penuh udang kering, rendam 10 minit, tos dan tumbuk kasar
1 biji bawang besar, hiris halus
4 ulas bawang putih, diketuk
1 liter santan cair
300 ml santan pekat
Air jika perlu
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kupas keledek, cuci dan potong berbaji, masukkan ke dalam periuk bersma2 santan cair dalam periuk bersama hirisan bawang besar, bawang putih, keledek dan udang kering tumbuk. Kacau dan masak hingga keledek 1/2 empuk. Jika kurang tambah sedikit air.
  2. Daun pucuk manis, diramas kemudian masukkan ke dalam periuk, gaul rata dan masak sekejap. Tuang santan pekat, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau dan masak dengan api perlahan hingga mendidih.
  3. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, ikan masin dan sambal belacan..

tiffinbiru.com