Bahan-Bahan
- 1/2 ekor ayam
- 3 ulas bawang putih - dikisar
- bawang besar - dipotong bulat
- bawang merah - dikisar
- 1 inci halia
- 2 sudu besar cili kisar
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- 3 sudu besar madu
- tomato - dibelah 4
- kulit kayu manis
- air - ikut nak kuah banyak atau tak
- garam secukup rasa
Cara Memasak Ayam Masak Madu
#1: basuh dan potong ayam sesuka hati kemudian ayam digaram kunyitkan. selepas tu ayam digoreng separuh masak angkat dan toskan dan ketepikan.
#2: tumis bahan kisar tadi sampai naik bau kemudian masukan kulit kayu manis dan bila dah nampa garing masukan air, sos cili, sos tomato, dan madu.
#3: masukan ayam dan biarkan ayam masak sepenuhnya dan perasakan dengan sedikit garam.
#4: akhir sekali masukan tomato dan bawang besar dan bila dah empuk angkat dan ayam siap dihidangkan.
bestrecipesshare