Bahan-Bahan
- 1/2 ekor ayam
- 6 tangkai cili padi - potong 2 bahagian
- kicap manis secukup rasa
- 2 sudu besar sos tiram
- garam dan kunyit
- 3 ulas bawang putih #
- 5 ulas bawang merah #
- 1 inchi halia #
- 1 ulas bawang besar - hiris nipis
- 1 batang serai - diketuk
- tumbuk hingga halus bahan bertanda #
Cara Penyediaan
1. mula-mula potong ayam menjadi bahagian kecil kemudian bersihkan. lepas tu gaul ayam dengan kunyit dan garam.
2. panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam yang sudah digaul tadi hingga separuh masak kemudian ketepikan.
3. tumis bahan yang sudah ditumbuk tadi bersama serai dan bawang besar yang sudah dihiris nipis hingga harum dan warnanya kekuningan.
4. kemudian masukan ayam bersama, sedikit air, kicap, chili padi, dan sos tiram. kacau sekejap dan biarkan ayam hingga menjadi empuk.
5. akhir sekali, kacau dan tutup ayam biarkan lebih kurang 5 - 7 minit dan ayam siap untuk dihidangkan.
blogopsi.com
Related Posts:
LEMAK PUCUK MANIS DENGAN KELEDEK
BAHAN-BAHANNYA :-)2 cekak pucuk manis, asingkan dari tangkainya, cuci dan toskan1 biji keledek kaler oren saiz sederhana1 camca besar penuh udang kering, rendam 10 minit, tos dan tumbuk kasar1 biji bawang besar, hiris hal… Read More
Ayam Masak Madu
Bahan-Bahan
1/2 ekor ayam
3 ulas bawang putih - dikisar
bawang besar - dipotong bulat
bawang merah - dikisar
1 inci halia
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar madu
tomato - … Read More
RESEPI KARI AYAM HIJAU
BAHAN-BAHAN REMPAH KARI HIJAU THAI :).
1 batang serai, hiris halus4 biji cili hijau (boleh tambah cili padi jika suka pedas)4 biji bawang merah4 ulas bawang putih1 inci lengkuas1/2 inci halia1 pokok daun ketumbar, be… Read More
Rendang Ayam Minang
Bahan-Bahan
1 ekor ayam
2 sudu besar kerisik
2 batang serai - titik
5 helai daun limau purut
1 asam keping
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 biji kelapa - santan pekat
garam dan gula se… Read More
Udang Masak Lemak Cili Api
Bahan-bahan
Udang 1/2 kilo
Cili api 4 biji
serai 2 batang
bawang merah 4 biji
kunyit sebesar jari kelingking
asam gelugur 2 keping
santan secawan
Garam setengah sudu teh
Cara-cara
ketuk serai … Read More