Bahan-Bahan
- 1 ekor ayam
- 2 sudu besar kerisik
- 2 batang serai - titik
- 5 helai daun limau purut
- 1 asam keping
- 1 sudu besar serbuk jintan manis
- 1 sudu besar serbuk jintan putih
- 1 biji kelapa - santan pekat
- garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar
- 18 tangkai cili kering
- 4 ulas bawang putih
- 4 hiris lengkuas
- 3 cm halia
- 1 biji bawang besar
- 1 inci kunyit hidup
- 2 batang serai
Cara Memasak Redang Ayam Minang
#1: panaskan minyak secukupnya di dalam kuali dan tumis bahan kisar sampai keluar minyak. selepas tu masukan jintan putih dan jintan manis. tumis kembali sampai naik bau. kemudian masukan ayam.
#2: tunggu sampai ayam kecut dan bila telah mendidih kemudian masukan santan pekat dan kacau rata sampai hampir pecah minyak.
#3: masukan limau purut dan kerisik dan terus masak tetapi dengan api kecil dan sentiasa dikacau untuk mengelakan bawahny hangus. kemudian masukan garam dan gula secukup rasa dan juga asam keping.
#4: bila kuah dah nampak kering berarti dah masak bolehlah dingkat dan hidangkan bersama nasi panas
blogopsi.com